Bacalaureatul pentru absolvenții clasei a XII-a a început luni, 28 iunie, cu proba la Limba și literatura Română și continuă marți, 29 iunie, cu proba la Matematică (pentru elevii de la profilul real) și cea la Istorie (pentru elevii de la profilul uman).
UPDATE. Emoţiile au luat final, edu.ro a publicat rezultatele la examenul de Bacalaureat 2021.
Potrivit ministrului Educației, anul acesta s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2021 doar 114.163 de absolvenți de clase terminale din promoția curentă. Lor li se adaugă 19.520 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat din promoții anterioare.
Bacalaureatul a început luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marți, 29 iunie, va avea loc proba la Matematică/ Istorie. (CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2021. PROGRAMA, MODELE DE SUBIECTE PENTRU LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ & BAREM)
Intrarea elevilor în sala de examen se va realiza până în ora 8:30, pe baza actului de identitate, depozitarea bagajelor urmând a se face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video. În intervalul 9:00 – 9:15, elevii trebuie să completeze colţul secretizat al foii de examen, ulterior începând derularea timpului propriu-zis pentru rezolvarea subiectelor.
După completarea colțului secretizat de pe foaia de examen, la ora 9:15 începe propriu-zis proba scrisă. Elevii au la dispoziție trei ore să rezolve subiectele primite. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vei folosi numai creion negru.
Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00).
„Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, a mai precizat Ministerul Educației.
(VEZI ȘI: MINISTERUL EDUCAȚIEI, ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. CE PROBE NU SE VOR SUSȚINE LA BACALAUREAT 2021)
Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție:
► fiecare centru de examen va dispune de de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.).
► intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.
► în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.
► în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă
► fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
► sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini.
► în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție.
► colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.
În același timp, este interzis schimbul de obiecte personale.
Sursa foto: Profimedia